Civil tudásbővítés és tájfutó szervezetfejlesztés – Projektzáró sajtóközlemény

Porjekt azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02330

A projekt keretében a Hód-Mentor SE az alábbi tevékenységek megvalósítását tűzte ki célul.

1. Hódmezővásárhelyen működő formális és informális civil közösségek számára tudásbővítési lehetőség biztosítása változatos tematikájú előadásokon keresztül.
2. A Hód-Mentor Sportegyesület tagjainak és vezetőinek szakmai továbbképzése, önkéntesek bevonása az egyesület közhasznú tevékenységébe.
3. Új utánpótláskorú egyesületi tagok toborzásának lehetővé tétele interaktív online tájfutó tananyag fejlesztésével.

Az első tevékenység keretében a terveknek megfelelően lezajlott egy négy alkalmas, általános civil tematikájú előadás-sorozat. Az előadás célcsoportja a hódmezővásárhelyi civil szervezetek mellett utánpótláskorú és fiatal felnőtt egyesületi tagságunk volt, akik közül reményeink szerint többen is részt vesznek majd az egyesület működtetésében, vezetésében.

A második tevékenység egy tizenkét alkalmas tájfutó szakmai előadás-sorozat megszervezése volt, melyen főként egyesületünk tagjai vettek részt. A sorozat keretében elsősorban tájfutó versenybírói, versenyszervezéssel ismeretekhez jutottak a résztvevők, melyet ezt követően többen hasznosítottak a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség alapfokú versenybírói képzésén, és 2023. februárjában várható versenybírói minősítést fognak szerezni.

A harmadik tevékenység keretében elkészült az online e-learning platform, melyre a projekt keretében tájfutó versenybírói, térképkészítői oktató- és előadás anyagok, valamint kezdő tájfutóknak szóló tananyag került fel. Utóbbit négy, kifejezetten a tájfutó sportágat népszerűsítő és a sportág alapismereteit tartalmazó videó egészíti ki, melynek főszereplői fiatal válogatott tájfutók. A platform a Magyar Tájékozódási Futó Szövetséggel együttműködésben került kialakításra. A megállapodás értelmében a platform egy hosszútávú stratégia részét képezi, mely által a projekt keretében elkészült és feltöltött anyagokat folyamatosan bővítjük, végeredményként pedig az összes, tájékozódási futó sporttal kapcsolatos tudásanyagot kidolgozzuk és elérhetővé tesszük edzői, versenybírói, térképkészítői, kezdő versenyzői és haladó versenyzői ismeretek szekciókban.
A versenybírói modulba bekerült anyagokra építve a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség alapfokú versenybírói képzést hirdetett, melyen egyesületünk tagjai közül – a saját szervezésű tájfutó szakmai előadásokon való részvételt követően – 5 fő vett részt.

A projekt az előzetes terveknek megfelelően, sikeresen zajlott le. A program erőssége, hogy az elkészült anyagok a projektzárást követően is rendelkezésre állnak, mind egyesületünk jelenlegi és jövőbeli tagjai, mind a vásárhelyi civil szervezetek és a magyar tájfutó társadalom számára elérhetők.

Projekt információs aloldal:  https://www.hodmentor.hu/civil-tudasbovites-es-tajfuto-szervezetfejlesztes/